O drvenim kućama

Drvo je jedno od najizdržljivijih građevinskih materijala što potvrđuje i niz drvenih građevina u Skandinaviji starijih od 600 godina. U suvremenom svijetu nezaobilazan je trend ekološka učinkovitost kroz koju se čovječanstvo okreće prirodi i zdravom načinu života u svim segmentima. Upravo stoga drvo sa svojim ekološkim, biološkim i ekonomskim prednostima iznova postaje sve atraktivniji materijal za izgradnju kuća i ostalih drvenih objekata.

Tehnička evolucija i moderno projektiranje drvenih kuće dovele su do tog da se u spoju tradicije i tehnologije proizvode sigurne, ekološke i zdrave drvene kuće po mjeri čovjeka. Suvremena tehnologija dovela je do veće izdržljivosti i postojanosti same drvene građe, te su se naprednim načinima projektiranja otklonili klasični nedostatci tradicionalne drvene gradnje. Drvene kuće pružaju idealan suživot s prirodom a da pri tom daju izvanrednu toplinsku i zvučnu izolaciju te regulaciju vlage. Zbog te izolacije drvene kuće spadaju u kategoriju niskoenergetskih objekata koji zadržavaju toplinu zimi dok su preko ljeta ugodno rashlađene.

Ispitivanja su pokazala da je kod  kuća od drvenih trupaca znatno manji rizik od požara nego kod klasične gradnje. Drvene su građevine i seizmički izdržljivije jer na podrhtavnje tla reagiraju na povoljniji način u odnosu na klasično građene objekte. Sama izgradnja drvene kuće je u potpunosti suh sistem gradnje, što osim brže gradnje daje mogućnost useljenja u zdrav i ugodan prostor odmah po završetku radova.

Svi ti čimbenici ukazuju na to da su drvene kuće idealan izbor za sve one koji žele spojiti suvremenu kvalitetu življenja s toplinom doma ne zaboravljajući pri tom na sklad s prirodom i estetiku.